Craftbeer in Bucharest | Bier in Boekarest | Beer For Girls

Op zoek naar een heerlijk weekendtripje dat je naast sightseeing kunt combineren met het ontdekken van de leukste bierspots? Zet Boekarest, Bucharest, Bucuresti dan maar bovenaan je lijstje! In deze Roemeense hoofdstad kun je je lol op en ik geef je graag een aanzetje!

Roemenië wint met de jaren aan populariteit onder reizigers. Je verwacht het misschien niet, maar de hoofdstad Boekarest wordt jaarlijks door zo’n 2,5 miljoen toeristen bezocht en dat aantal blijft alleen maar stijgen. Niet gek met indrukwerkkende hotspots zoals onder andere het immense Primaverii Paleis van ex-dictator Nicolae Ceausescu. Tonnen marmer, kilometers tapijt en duizenden kroonluchters. Geloof me, je kijkt je ogen uit…

Bier in Boekarest favorieten

Maar goed, je bent hier niet voor cultuur. Of nou ja, eigenlijk wel. Maar dan hebben we het natuurlijk meer over de biercultuur. En die is volop gaande in Boekarest! Naast een stuk of 10 brouwerijen (micro- en huur) zijn hier ook diverse bierspots gevestigd die je absoluut een bezoekje wilt brengen.

Wil je een Roemeense brouwerij bezoeken? Dan zou ik je ‘Ground Zero’ willen aanraden. Hier kun je ook meteen een proeverij inlassen en wellicht zelfs een gevulde growler meenemen voor in je Airbnb of hotel.

Gooi Google Maps open en zoek op Bere/Biere Bucharest en er poppen verschillende spots op. Maar ik deel graag mijn vier favorieten met je:

Fabrica De Bere Bună

(Zuid-Boekarest)

Deze craftbierbar zie je al op een flinke afstand liggen. ‘CRAFTBEER’ schreeuwen de lichtgevende letters aan de gevel. ‘YES!’ is mijn eerste reactie, ik had namelijk geen idee dat deze zaak om de hoek van mijn hotel zat. Eenmaal binnen ontdek ik dat deze bar Fabrica De Bere Bună heet, mijn vertwijfelde Roemeens zegt me dat dit ‘Maker van het goede bier betekent’. Ook de bar zelf doet deze naam eer aan. Het bruist van het ‘craftgevoel’. Bier te kiezen van het bord achter de bar, het brouwproces vertaalt in het trapgat en voldoende hoekjes om even lekker achterover te leunen.

Ik kies om te beginnen voor de ‘Rosie’ van Zagună, een Imperial Red Ale met een heerlijk volle zoetigheid. Jammie! Later laat ik een proefplankje met een variatie van het menu brengen. Leuk weetje: de Rosie kost 13 lei, dat is omgerekend €2,30 en het proefplankje zetten ze voor 22 lei op tafel. Reken maar ;). Ook de menukaart maakt je trouwens vrolijk. De smokey ribs zijn echt om je vingers bij af te likken!

bier in boekarest, beer in bucharest

The Urbanist

(Old Town)

Naast goede koffie en lekkere taartjes, zit je hier ook goed voor smaakvol bier. En het oog wil ook wat, The Urbanist is een stukje hipsterheaven in Boekarest. Low-key maar aantrekkelijke aankleding en leuke hoekjes, binnen en buiten, om even lekker bij te komen van het ontdekken van deze stad.

Het was dit weekend nog lekker zomers (lees eind oktober, dat is eigenlijk niet normaal maar wel heel fijn) en ik koos de Summer Punch van de Roemeense HOP HOOLIGANS. Heerlijk fris, volop gehopt en fijn dorstlessend. Enne… die tosti’s op het menu hadden hier prima bij gesmaakt.

Beer O’Clock

(Old Town)

Verwacht weinig van de aankleding, maar des te meer van de bierkaart. Hier schuif je buiten gezellig aan de houten tafels voor een smaakvol tapje of flesje uit de koeling. Gezellig is het sowieso, want dit is waar de lokale bierliefhebbers ook aanschuiven. Binnen lijkt met misschien wat bedompt, maar een praatje met de eigenaar zorgt er voor dat je dat zo weer vergeten bent.

bier in boekarest, beer in bucharest

Mikkeller Bar

(Zuid Boekarest)

Zie ik Mikkeller in een stad, dan ga ik er hoe dan ook even langs. En ook hier in Boekarest is de sfeer weer goed en het bier nog beter! Vanuit de 20 taps vloeien diverse bieren van nationale en internationale brouwers.

De Brewski Tiki Tiki en Ground Zero Morning Glory waren dit keer aan de beurt. En middenin het gezellige vrijdagmiddag-gedruis is dat heerlijk naar genietende mensen kijken!

Andere toffe bierspots in Boekarest: Three Happy Brewers biertuin, Craft & Draft, Happy Pub, Nomad Skybar (vooral om het uitzicht).

Frouke van Loo | Beer For Girls

Frouke Rotterdam Survival Kit